Τεχνικά χαρακτηριστικά

Τύπος : Ηχείο δαπέδου, 3 δρόμων, 3 θαλάμων bass reflex
Μεγάφωνα : Woofer: 2x180mm, Mid: 1x140mm , Tweeter: 1x125mm
Ισχύς : 140 WRMS
Απόκριση συχνότητας : 39Hz – 25kHz
Ευαισθησία (2,83V/m :) 90 dB
Ονομαστική αντίσταση :
Διαστάσεις (ΥxΠxΒ) {mm} : 1030x185x240
Βάρος (Kg) : 12

Μεγάφωνα χαμηλών με κώνους από πλαστικοποιημένο carbon για απαράμιλλη απόδοση μπάσου, μεσαίο από Kevlar με ειδική επίστρωση και phase plug, Tweeter από ειδικό κράμα αλουμινίου και εκτεταμένη απόκριση πρίμων, για αξεπέραστη διαύγεια και σωστή απόδοση προγραμμάτων SACD και DVD-A. Στιβαρές καμπίνες από MDF με πολλαπλές επιστρώσεις βαψίματος, μπάφλα τύπου sandwich πάχους 32 mm και πολλαπλές εγκάρσιες νευρώσεις, για την ελαχιστοποίηση των συντονισμών και των εσωτερικών στάσιμων κυμάτων. Crossover πρώτης τάξης με υλικά εξαιρετικής ποιότητας (πηνία αέρος, πλαστικοί πυκνωτές).

status series status series status series status series status series status series

Το μικρότερο μοντέλο της νέας σειράς αλλάζει για μια ακόμη φορά τα δεδομένα τις αγοράς. ‘Ένα αληθινό ηχείο passe-partout, συνδυάζει μια πλειάδα σχεδιαστικών καινοτομιών που το κάνουν να ξεχωρίζει στην κατηγορία του.

Με τη λεπτή, κομψή σιλουέτα του το Emphasis 314 θα ταιριάξει σε κάθε χώρο και θα αναδείξει την αισθητική του. Η ελαφριά κλίση προς τα πίσω χαρίζει στο ηχείο μια ιδιαίτερη, πιο “φιλική” και “χαλαρή” εμφάνιση. Παράλληλα συντελεί και στην καλύτερη χρονική ευθυγράμμιση των μεγαφώνων και σε συνδυασμό με το μινιμαλιστικό crossover 1ης τάξης έχει ως αποτέλεσμα μια εξαιρετική φασική ομοιογένεια στον ήχο και μια στερεοφωνική εικόνα με μοναδική εστίαση και ρεαλισμό που καθηλώνει.

Η τοποθέτηση των woofer στο κάτω μέρος του ηχείου και σε μικρή απόσταση από το δάπεδο ακολουθεί την αρχή του Ημιχωρικού Ακτινοβολητή Μπάσου HSBR© (Half Space Bass Radiator). Πλεονέκτημα αυτής της σχεδίασης είναι η ενίσχυση της στάθμης του μπάσου από το πάτωμα, σε βαθμό που τα 2 woofer 5,5 ιντσών του ηχείου να ακούγονται σαν τουλάχιστον 7 ιντσών!! Επιπλέον, η απόδοση του μπάσου έχει πολύ μικρότερη ευαισθησία στην τοποθέτηση στο χώρο σε σχέση με ένα συμβατικό ηχείο.

Η καρδιά του Emphasis 314 είναι το midrange με κώνο από ίνες υαλονήματος με ειδική αποσβεστική επίστρωση, phase plug και σασί από ειδικό αντικραδασμικό πολυμερές υλικό ώστε να αποδίδει την κρίσιμη περιοχή των μεσαίων με κορυφαία ακρίβεια και καθαρότητα. Στο midrange η ROIS Acoustics χρησιμοποιεί μια ιδιαίτερη μορφή φόρτισης, που την ονομάζει ZRL© (Zero Reflection Loading) με μια σειρά από μοναδικά πλεονεκτήματα. Το midrange είναι τοποθετημένο σε εδικό κυλινδρικό θάλαμο που καταλήγει ανοιχτός στο πίσω μέρος του ηχείου και είναι γεμισμένος με ειδικό υλικό υψηλής ηχοαπορροφητικότητας.

Σε μια συμβατική φόρτιση, το midrange είναι συνήθως τοποθετημένο σε δικό του κλειστό θάλαμο, προκειμένου να απομονώνεται από την ακτινοβολία του woofer στο εσωτερικό του ηχείου. Παρόλα αυτά, η πίσω ακτινοβολία του midrange προκαλεί διάφορα προβλήματα καθώς ανακλάται και εγκλωβίζεται στο εσωτερικό του κλειστού θαλάμου. Κατ’ αρχήν ένα σημαντικό μέρος αυτής της ακτινοβολίας ανακλάται στην πλάτη του θαλάμου, επιστρέφει πίσω στο μεγάφωνο και εκπέμπεται προς τον ακροατή μέσα από τον κώνο, προκαλώντας χρονικές και φασματικές παραμορφώσεις και “θόλωμα” της στερεοφωνικής εικόνας. Παράλληλα, η πίσω ακτινοβολία του midrange δημιουργεί μια σειρά από συντονισμούς και στάσιμα κύματα μέσα στο θάλαμό του, που μπορούν να “χρωματίσουν” σοβαρά τον ήχο.

Στη φόρτιση ZRL©, που χρησιμοποιείται στο Emphasis 314, το midrange λειτουργεί εντελώς ελεύθερα και αβίαστα από οποιοδήποτε μηχανικό περιορισμό που θα του επέβαλλε ένας κλειστός θάλαμος. Η πίσω ακτινοβολία του midrange ουσιαστικά απορροφάται και μόνο ένα ελάχιστο μέρος της βγαίνει από το πίσω μέρος του ηχείου χωρίς να υπάρχουν εσωτερικές ανακλάσεις, στάσιμα κύματα και επιστροφή ήχου προς το μεγάφωνο με τα επακόλουθα προβλήματα που αυτά προκαλούν. Το αποτέλεσμα είναι μια μεσαία περιοχή που “ρέει” γεμάτη φυσικότητα, καθαρότητα και τονική ακρίβεια που παραπέμπουν στο αληθινό μουσικό γεγονός.

Το tweeter με μαγνήτη νεοδυμίου με θόλο από ειδικό μεταλλικό κράμα είναι τοποθετημένο στην κορυφή της μπάφλας, η οποία είναι ειδικά σμιλεμένη για την ελαχιστοποίηση των περιθλάσεων. Η γραμμική του απόδοση μέχρι πάνω από τα 30 kHz εξασφαλίσει στον ήχο του Emphasis 314 τη διαύγεια, τη σπιρτάδα και τον αέρα, που μεταφέρουν τον ακροατή τη μαγεία της ζωντανής μουσικής!

Τέλος, τα νέα Emphasis 314 θέτουν νέα πρότυπα ευχρηστίας. Χάρη στο εύκολο φορτίο τους (6 Ω) και την υψηλή ευαισθησία τους (πάνω από 90db/W/m), συνεργάζονται άψογα με οποιονδήποτε ενισχυτή. Ιδανικά για μικρότερους χώρους αλλά για ακροατές που δεν συμβιβάζονται στις απαιτήσεις τους στον ήχο!