Ηχείο Hi-end Kalypso

Η Ελληνίδα νύμφη!

Το Καλυψώ ανήκει σε μία νέα γενιά ηχείων, τα οποία θέτουν νέα στάνταρ στην ηχητική πιστότητα αλλα και στην ευκολία χρήσης.

Στην ουσία του, είναι ένα ενεργό ηχείο (με ενσωματωμένο πλήρως ψηφιακό ενισχυτή) στο οποίο ενσωματώνονται αρκετές σχεδιαστικές και κατασκευαστικές καινοτομίες, δείχνοντας τη μορφή των πραγμάτων που θα έρθουν!

Η σχεδιαστική φιλοσοφία πίσω απο την εξέλιξη του Καλυψώ ειναι αυτή της απόλυτης απλότητας και του ελάχιστου μήκους διαδρομής του σήματος, ώστε να επιτευχθούν τα ύψιστα επίπεδα φυσικότητας και διαφάνειας στη μουσική παραγωγή. Ο στόχος ήταν να κατασκευαστεί το ηχείο με τη μικρότερη δυνατή “υπογραφή” και “υποβάθμιση” του μουσικού σήματος.

Οι σχεδιαστές της Rois Acoustics, είναι επι μακρόν υποστηρικτές της αρχής της απλότητας στη σχεδίαση των ηχείων. Όλα τα ηχεία μας, χρησιμοποιούν μινιμαλιστικά, 1ης τάξης φίλτρο συχνοτήτων (κροσόβερ), τα οποία προσφέρουν την πιό φυσική και διάφανη λειτουργία του ηχείου και φυσικά πολύ περισσότερη μουσικότητα συγκρινόμενα με φίλτρα άλλων τάξεων (τα οποία κατασκευάζονται με τη λογική να “μετράνε” καλύτερα).

Το Καλυψώ προχωράει αυτή τη λογική στην απόλυτη κορύφωση: ένα ηχείο μονόδρομο (πλήρους φάσματος) με πλήρη απουσία του φίλτρου (κροσόβερ)!! Μία και μοναδική σημειακή πηγή (όπως τα φυσικά όργανα) η οποία χειρίζεται όλο το φάσμα απο τα 40-20.000 Hz, με απόλυτη συνοχή και χωρίς τα φασικά η χωρικά προβλήματα που στοιχειώνουν τις πολύδρομες σχεδιάσεις.

roisacoustics

Το μεγάφωνο

Το μεγάφωνο του Καλυψώ, είναι ένα πολύ υψηλής ποιότητας 8ιντσο πλήρους φάσματος απο την εταιρία Tang Band, η οποία ειδικεύεται σε κατασκευή μεγαφώνων αυτής της σχεδίασης. Έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές ανα την υφήλιο, ενώ θεωρείται μία απο τις καλύτερες μονάδες ανεξαρτήτου κόστους για την κατηγορία της. Τα κύρια χαρακτηριστικά της, είναι τα ακαριαία μεταβατικά της και οι υψηλές συχνότητες οι οποίες συναγωνίζονται τα καλύτερα μεγάφωνα υψηλών συχνοτήτων. Το εξελιγμένο μαγνητικό της σύστημα με μαγνήτες νεοδυμίου αλλά και το πηνίο φωνής που βρίσκεται ολόκληρο πάντα μέσα στο μαγνητικό πεδίο, εγγυώνται τον απόλυτο έλεγχο του μεγαφώνου ακόμα και στο όριο της διαδρομής του!!

Ο ειδικός κώνος του απο μείγμα χαρτιού με μάζα μόλις 10γρ. (λιγότερο ακόμα και απο ένα γούφερ των 8 ιντσών) προσφέρει πολύ υψηλή ακαμψία δίνοντας έτσι απίστευτη ταχύτατη πιστονική κίνηση, αναπαράγωντας με αυτό τον τρόπο ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια του μουσικού προγράμματος. Επιπλέον τα 6 χιλιοστά γραμμικής διαδρομής (κορυφή με κορυφή) σε σχέση με τα 1-2 χιλιοστά των ανταγωνιστικών υλοποιήσεων, εγγυώνται την πιστή αναπαραγωγή των εκρηκτικών δυναμικών περασμάτων της ζωντανής μουσικής.

roisacoustics

Η καμπίνα

Η καμπίνα του Καλυψώ, σχεδιάστηκε ώστε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες του εξαιρετικού μεγαφώνου. Μία αναδιπλωμένη κόρνα μήκους 2,7 μέτρων με μεγάλο μπροστινό στόμιο αποδείχθηκε η καλύτερη επιλογή. Επιτρέπει στο μεγάφωνο να “αναπνέει” ελεύθερα χωρίς να περιορίζεται απο συντονισμούς της ίδιας της καμπίνας.

Με τέτοια “ουδέτερη” φόρτιση, το μπάσο του Καλυψώ είναι πλήρες, σωστό και ακαριαία γρήγορο χωρίς κανένα σημάδι απο το (κάποιες φορές εντυπωσιακό αλλά ξεκάθαρα αφύσικο) “φούσκωμα” του συντονισμού ενός κανονικού ηχείου bass-reflex. Το μπάσο του Καλυψώ ομοιάζει περισσότερο με το χαρακτήρα ενός μεγάλου ηχείου πάνελ παρά ενός ηχείου “κουτιού” (με καμπίνα)!

roisacoustics

Ο ενισχυτής

Ίσως το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Καλυψώ είναι ο ενισχυτής του. Αναπτύχθηκε απο μία άλλη Ελληνική εταιρία την Audio4Soul και η ιδιαιτερότητα του, έγκειται στο γεγονός ότι είναι ένας πραγματικα ψηφιακός ενισχυτής. Αυτό επι της ουσίας σημαίνει ότι μιλάμε για ένα μετατροπέα ενός και μόνο σταδίου (που δέχεται το ψηφιακό σήμα PCM και το μετατρέπει σε PWM στέλνοντας το κατευθείαν στην έξοδο), που έχει την ικανότητα να οδηγήσει απευθείας τα ηχεία!

Αυτού του είδους ο ενισχυτής αντικαθιστά ταυτόχρονα ενα ψηφιοαναλογικό μετατροπέα (DAC), ένα προενισχυτή και ένα τελικό ενισχυτή, καταργώντας με αυτό τον τρόπο και όλα τα καλώδια διασύνδεσής τους! Με αυτόν τον τρόπο, το Καλυψώ, δέχεται μόνο ψηφιακό σήμα PCM από τις εισόδους του με δειγματοληψία 24/192kHz για το USB (ασύγχρονο) και το ομοαξονικό ψηφιακό, και 24/96kHz για το οπτικό ψηφιακό.

Έτσι το Καλυψώ το μόνο που χρειάζεται είναι μία πηγή μουσικής, όπως ένας Η/Υ ή ένα CD/DVD. Επιπλέον, ο ενισχυτής είναι τηλεχειριζόμενος, καθώς και εφοδιασμένος με μία σειρά (με επιλογή του χρήστη κάθε φορά) φίλτρων (αποκλειστικά στο ψηφιακό πεδίο-χωρίς μετατροπή- ) ισοστάθμισης, τα οποία επιτρέπουν στο χρήστη να ρυθμίσει την τονική ισσοροπία, σύμφωνα με την ακουστική του χώρου.

Αυτό είναι ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Καλυψώ που αυξάνει την προσαρμοστικότητά του και τη φιλικότητα προς το χρήστη. Το Καλυψώ λοιπόν, είναι πολύ περισσότερο από ένα ενεργό ηχείο. Είναι στην ουσία ένα πλήρες σύστημα αναπαραγωγής ήχου, ενώ το μόνο που χρειάζεται είναι μία πηγή. Αντικαθιστώντας μία ολόκληρη αλυσίδα συσκευών ( DAC, προενισχυτή, τελικό, καλώδια διασύνδεσης), ελευθερώνει πολύτιμο ελεύθερο χώρο στο δωμάτιο μας.

Επιπλέον, ο ενσωματωμένος ενισχυτής του Καλυψώ είναι αναβαθμίσιμος, προσφέροντας αναρίθμητες επιλογές αναβάθμισης του ήχου. Πρόσθετα χαρακτηριστικά όπως η τροφοδοσία μπαταρίας και η ασύρματη μετάδοση ήχου σχεδιάζονται για το εγγύς μέλλον.

Όλες αυτές οι τεχνολογικές καινοτομίες, δεν θα χρησίμευαν, αν δεν συνοδευόντουσαν από ανώτερη ηχητική πιστότητα στην αναπαραγωγή. Ο πλήρως ψηφιακός ενισχυτής με ενίσχυση μίας και μόνης βαθμίδας, η πλήρη απουσία φίλτρου συχνοτήτων (κροσοβερ) και η σχεδίαση της καμπίνας χωρίς συντονισμούς, εγγυώνται ότι η μουσική πληροφορία, έχει τη μικρότερη δυνατή αλλοίωση απο το μετασχηματισμό της από μουσικά δεδομένα, σε τελικό ηχητικό σήμα. Ο ήχος του Καλυψώ είναι πλήρης, ταχύτατος με αμεσότητα και μία συνολική φυσικότητα που δίνει τη μαγική αίσθηση του “είμαι εκεί” στον ακροατή!!